1.Ideja in priprava na pot



Kako smo prišli do ideje, kam na glavni dopust v  letu 2017? V bistvu planiramo novi dopust takoj, ko pridemo iz trenutnega dopusta - očitno smo skozi na dopustu, haha.... . Tako smo začeli z debato o poletju 2017 takoj po krompirjevih počitnicah 2016. 

Do sedaj smo vedno hodili na glavni dopust na Jadran, OK - enkrat v Črno goro, plus vse ostalo pa kratka potovanja in izleti blizu naokoli. Apartmaji, hoteli. Tako daleč niti pomislili nismo da se lahko gre. 

Ker v naši družini ni potrebno trikrat rečti, da se kam gre in kaj vidi, mož v trenutku izjavi, da bi enkrat rad prste namočil v Severno morje. Severno morje bi seveda dosegli že, če pridemo do Danske ali do konca Nemčije - mala malica, ampak to bi bil verjetno prekratek in preenostaven dopust.

Kar hitro smo bili sklepčni, zakaj pa ne Norveška? Seveda spet - v dveh dneh si na Norveškem, če smo že tam, zakaj ne bi šli do Nordkappa? Hm.... pogooglamo kilometre po zemljevidih, ojej, to pa ni tako blizu.... okoli 9000 km? Naenkrat procesiramo kilometre, finance, avto, stroške....To je tura vsaj za 3 tedne. Norveška je draga, Norveška je predaleč ... ni da ni stvari, ki navadnega Slovenčka z malo popotniške duše hitro odvrne od takega projekta. 

Razmišljamo o čudovitih skromnih rdečih hiškah, pokrajini, losih, severnih jelenih, o podatkih kako so Norvežani najbolj srečni ljudje na svetu, o tem kako sonce nikoli poleti ne zaide.. po Googlu gledamo slikce, po FB klikamo Norveško....Noro sanjarjenje - in spet obstanemo pri  kilometrih, avtu, denarju.... uf... 

In ja seveda se za vse najde rešitev, le malo preračunljiv je treba bit, pa dost skromen in lahko za mali denar, doživiš marsikaj. Norveška in sploh Skandinavija je znana po free kampingih. To nas je zelo pritegnilo. In v naslednjem trenutku smo po spletu iskali šotore, kamp opremo, spalke, mize, stole...V Dechatlonu Lj smo opravili veeeelik nakup. Odločili smo se za šotor, ki se v par sekundah postavi in tudi pospravi. Če dežuje, res nimaš časa šotor postavljat pol ure. In naj povem, še kako pravo odločitev smo naredili, da smo vzeli ta šotor. Naj povem še, da do takrat sploh nikoli nismo kampirali, kaj šele spali kje v šotorih in na tak način potovali. 


Kako pa s hrano? Kaj bomo jedli? Tam je vse tako zelooo drago. Beremo po spletu - večerja za 3 osebe - 100 eur, liter in pol vode 4,5 eur itd.... Razmišljamo, imamo  velik prtljažni prostor v avtu, večino hrane, vode bi peljali zraven za vse 3 tedne. Dnevne temperature so v povprečju v juliju okoli 16 stopinj, hrana se ne bo pokvarila. Odšli smo v nabavo v Naturetino trgovino in nakupili različno hrano za zraven in seveda cel kup toast kruhov - da nas vzdržijo do Baltskih držav, kjer se bomo vračali in so cene zelo prijazne popotnikom. Naturetinih izdelkov je toliko na voljo, da smo enako hrano jedli na vsakih nekaj dni. Je pa res, da smo 3 obroke dnevno imeli kar bolj ali manj Naturetine hrane. 

Ideja je vedno bolj dobivala svojo končno podobo.

Ker mi je to v veliko veselje in pravi hobi, se zakopljem v različne potopise o Norveški, zbiram informacije, slike, top lokacije, kaj je treba videti, kaj je treba doživeti. Skupaj spišem ali skopiram in skombiniram za 100 strani literature kam gremo, kaj bomo tam videli, kaj se splača pogledati, znamenitosti... 6 mesecev raziskovanj po spletu in XXL ur pred računalnikom, da se v nulo pripravimo na našo pot. Splaniramo celotno traso, ki ima vmes samo manjša odstopanja levo in desno. 

Ko v službi splaniramo termine za dopust, se lotimo cen cestnin, trajektov in mostov na Danskem. Ugotovimo, da kasneje, ko se čakajo karte za trajekte, dražje so. Torej nakupili smo karte za trajekt Sassnitz - Trelleborg, to pa je bil tudi edini datum in ura, ki smo se je morali držati v vseh 17 dneh, kar smo potovali. Nočna karta je bila najcenejša, računali smo da bi na trajektu malo počivali, in bi zjutraj lahko kar dalje štartali na pot. Vse ostalo, se je sproti razvijalo, tako kot se je moralo.  Cena vinjet čez Avstrijo je bila znana, 2x 10 dnevna, čez Češko je mesečna, Nemčija je nima, Švedska tudi ne, isto Finska, Poljska pa ima tako nizke cene da ni vredno pisanja. Za vožnjo po Norveških cestah se je fajn prijavit preko spleta, registriraš avto, in dobiš, ko te več ne zaznajo da se giblješ po njihovi državi, na mejl račun, koliko je bilo stroškov z cestninami, vstopi v večja mesta, ki se plačujejo... 

Torej, tole je en kratek uvod za naše popotovanje, ki je bil res enkratna izkušnja, ki jo priporočam vsem, ki mate dovolj poguma, da se v to podate.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

2. Čez Avstrijo, Češko, Nemčijo, Švedsko do Norveške in Nordkappa

3. Čez Finsko, Baltske države, Poljsko in domov