3. Čez Finsko, Baltske države, Poljsko in domov

Pot nazaj nas je peljala čez Finsko, iz Helsinkov trajekt v Tallin, Estonija, Latvija, Litva, Poljska, Češka, Avstrija in domov. V bistvu je bilo popotovanje namenjeno Norveški, zato je ta tura za vrnitev samo pot, kjer smo delali poldnevne oglede in postanke, sigurno pa so Baltske države lokacija, kateri bo potrebno nameniti poseben plan in čas, ker so cenovno ugodne in res zelo lepe in čiste.

Čez Finsko smo si ogledali Muzej Laponcev v kraju Inari Finska. 
Res moderen in zelo lep muzej, vreden ogleda.

Prikazuje življenje Laponcev nekdaj in sedaj.

Del muzeja je v naravi, kjer prikazuje, kje so živeli, kako so shranjevali hrano ...

Spanje nekje na poti čez Finsko ob potočku.  V bistvu smo veliko dni preživeli in prespali ob poti, izven kampov, saj te nihče nikjer ne preganja, edino čisto je treba pustiti za sabo. Važno nam je bilo, da smo bili ob  vodi in to je to.. Tu je bilo nepozabno. 

Čisto sami samcati, taborni ogenj, prepevali, ponoči je ob šotoru lomastil jelenček... carsko in nepozabno... Sicer pa toliko kot je bilo na Finskem komarjev, si jih ne želim več srečati. In to tistih - tapravih, tigrastih. Niti naša sredstva za komarje tam ne pomagajo. Moraš njihove nabavit - močne.

Še vedno smo ob cesti srečevali jelenčke. Tale je imel trening za Božič.


Ustavili smo se na drugem delu Polarnega kroga, v Božičkovi vasici. Seveda smo se morali ustaviti in ga iti pozdraviti. Bogve, ali bomo kdaj še tako blizu originalnega Božička.
.

Če se komu zdi, da piše da je zastonj, hm... ja.... dokler ne prideš do Božička, not se ne sme slikat, ko pa prideš ven, pa ti ponudijo povezavo na spletu, da si lahko doma z interneta snameš svoj posnetek z Božičkom. In ja, drago smo to plačali... Pa kaj čemo, enkrat v življenju si pri pravem Božičku. 
.




Tu darila ni bilo pod 100,00 EUR.


Ogled skakalnice v Lahtiju.














































































































































Zanimivo narejen iztek skakalnice. Uporabljen kot kopališče med letom, ko ni skokov. Čeprav vreme za naše razmere ni bilo ravno za kopanje, pa tu ni manjkalo plavalcev.



Helsinke smo si ogledali na hitro. Lepo mesto. Mogoče prvič na tem popotovanju, da se nismo počutili čisto varne. Res mešano prebivalstvo, nismo navajeni tega. Opaziš pa, da so ljudje kar navajeni nekega škropljenja dežja, noben nima dežnikov, razen nas, turistov...















V enem izmed kampov v Helsinkih smo preko spleta rezervirali trajekt, ampak cena za rezervacijo en dan prej, tudi ni bila tako pretirana. Iz Helsinkov smo s trajektom potovali nočno turo v Tallin. Dnevi 24 ur so se končali. Ker nismo izgubljali časa, da bi čakali do jutra za ogled Talina, smo si ga ogledali ponoči.

Zelo lepo mesto, kolikor smo ga uspeli videti. Se vidi pridih Rusije v arhitekturi.












Postanek v Latviji - neskončne peščene plaže, ljudi pa nikjer - premrzlo morje...


Ogledali smo si glavni mesto Latvije, Rigo. Eno lepših mest, kjer bi z lahkoto preživeli več kot pol dneva. Cena so bile zelo ugodne, tako da smo si kar privoščili. Tako hrano, kot pijačo. Absolutno nas je prijetno presenetilo, saj je izjemno čisto mesto, urejeno, cenovno zelo ugodno... 

Vredno posebnega dopusta po Baltiku.




















Juhu, tu je bila hrana in pijača "v akciji". Poceni.


Mestni utrip Rige


Ob poti smo si ogledali Rundale grad, Latvija. Se mi zdi zelo podoben Schonbrunu na Dunaju.











V Litvi smo si ogledali Goro križev - noro veličastno.

Več kot 100.000 križev, velikih majhnih... namenjenih ne mrtvim, ampak za želje, zaobljube... takšne stvari. pred goro pa kup trgovinic s spominki, kri
ži raznih velikosti... ni da ni... Tu smo tudi prvič videli neskončna polja korenčka na poljih.










Po Gori križev smo šli v Geografski center Evrope, kjer smo dobili tudi certifikat, da smo bili tam.

Ženska je znala celo malo slovensko. 















Glavno mesto Vilna Litva, mesto ki te očara in te kar kliče, da se še vrneš... Res čudovito, čisto, lepo urejeno... Kraj, kamor se sigurno še vrnemo.







Tudi če kdo ni ljubitelj cerkva in notranjosti, tale, ko jo vidiš znotraj, te pusti odprtih ust.... Top za pogledat.










Pot nas je vodila na Trakai otok, otok, kjer se veliko dogaja... res dobra lokacija za obisk.













Končno prava mera piva.











Lepe poti za sprehod, dogajanja na vodi, hrana, pijača....



Ogledali smo si tudi Krakow, Poljska. Mesto polno življenja in neverjetna poplava turistov.












Privoščili smo si tudi Hard rock kaffe.

Dober tek.










Postanek smo naredili tudi v Rudniku soli Wielitzka .

Zelo lep rudnik, ampak Rudnik soli v Salzburgu ga po mojem mnenju zelo prekaša.

Vse skulpture oblikovane iz soli. Slikanje je prepovedano, ampak če imaš dober fotoaparat, ki za dobre slike ne rabi vedno fleša, lahko na šverc tudi kakšno stisneš, kljub kameram.


Vrnitev čez Češko pa takole. Vetrnice kjerkoli, obdelane njive.... Češka je država, vredna, posebnega obiska.











In uspešno zaključena 17 dnevna tura do Nordkappa in nazaj. Poraba je bila odlična, kilometrov pa se je nabralo kar nekaj. Popotniška izkušnja je bila nepozabna. Imeli smo 21 dni na razpolago, vrnili smo se v 17 dneh. Nikoli ne veš, kaj te čaka na poti, vedno je treba imeti par dni rezerve. Nam je uspelo brez težav.











Spominov, izkušenj, slik in nepozabnih trenutkov je bilo ogromno, ta izkušnja nam je dala misliti, kam naslednje leto na dopust. Če smo šli sedaj na sever, gremo pa na jug. Zakaj pa ne? Torej leto 2018 novi plan - Francija, Španija, Gibraltar, Portugalska, Francija in domov.  Idej nam nikoli ne zmanjka, prej nam bo zmanjkalo dni dopusta.
































Komentarji

  1. Zelo lepo vse opisano in prelepe fotografije. Prelepe severne pokrajine. Tudi moja želja vsaj delček tega videti, saj takšne čiste narave in naravnih lepot, pa varnosti in infrastrukture (tunelov pod vodo ...) ne vidiš drugje. Zelo pogumno in pohvalno, kako ste se 6 mesecev na to pripravljali, tako mora biti, da si na vse pripravljen, potem pa glede na vse prehojeno, ste se pripravljali tudi kondicijsko, kar je pomembno, da lahko vidiš vso to lepoto. Hvala za takšne izviren potopis, bo veliko pomagal še komu, ki se bo za to odločil. Z veseljem bom še prebrala kakšen tvoj potopis, le pogumno k pisanju. Zelo lepo, da si to delila tudi z nami. Hvala ti. Eva🤗

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

2. Čez Avstrijo, Češko, Nemčijo, Švedsko do Norveške in Nordkappa

1.Ideja in priprava na pot